Verslag: ‘Filmen met je smartphone’ (Media Academie)

Een verhaal heeft altijd een begin en een eind. Dat was de tip die Han de Poorte van Media Academie ons gaf bij het maken van een video. Het moet een duidelijk doel en verloop hebben. Hij gaf dit advies tijdens de sessie ‘Filmen met je smartphone’, dus laat ik zijn tip maar even opvolgen en bij het begin van de workshop beginnen.

De eerste vraag die werd gesteld was: “Wie heeft er géén iPhone?”. Tot mijn verbazing was ik niet de enige met een Samsung. Maar gelukkig, ik en het ‘oubollige’ groepje werden het klaslokaal niet uitgestuurd. Althans, niet meteen.

filmen met je smartphone 1Na tien minuten moest iedereen het lokaal verlaten. We kregen de opdracht om in het pand twee video’s te maken die gerelateerd waren aan de sessie. Op de gang vonden de smartphones en de professionele camera´s elkaar snel.

Terug in het lokaal werden de video’s besproken. Mooie beelden, maar Han had nog wat goede suggesties. Zelfs de cameraman van het Mediapark Jaarcongres legde zijn apparatuur neer en ging er even bij zitten.

Ik verklap een paar tips: film niet tegen het raam in, kies een relevante achtergrond, film in de breedte, druk lang op het scherm om de focus bij beweging vast te houden (alleen iPhone) en verplaats ‘het zonnetje’ om de belichting aan te passen (helaas, ook weer alleen iPhone).

filmen met je smartphone 2Dit kan je overigens ook regelen met de app Filmic Pro. Focus, helderheid en belichting kunnen hiermee nauwkeurig worden ingesteld. Er zijn zelfs mooie documentaires met een mobiel en deze app gemaakt.

Voor meer tips zou je de sessie zeker eens moeten bijwonen. Ze zijn praktisch en gelijk toepasbaar. Zo ook voor mij. Want zoals Han al eerder zei: “Een verhaal heeft altijd een begin en een eind.”

Malou Stoop