Ralf van Vegten (NEP) – Augmented Reality scheelt productiekosten met NEP

NEP is specialist in augmented reality voor televisie. CIO Ralf van Vegten vertelt hoe NEP al langer het idee had om een extra laag toe te voegen aan bijvoorbeeld quizprogramma’s of om augemented studiosets aan te bieden. Maar de techniek was nog niet toereikend. In 2016 kwam een crossover van de techniek vanuit gaming engines naar broadcast. De rendercapaciteit was te combineren met sdi-video en de beelden waren realistisch genoeg door gebruik van schaduw en reflecties.

Van Vegten laat een voorbeeld zien van een quiz waarbij de vragen worden ondersteund met augemented beelden. Bij een vraag over haaien komen vier haaien binnenzwemmen. NEP maakt ook complete AR-studiosets. Voor Van Vegten is augemented reality geen gimmick, maar biedt het serieuze financiële en operationele voordelen. “Met AR kun je je studio maximaal gebruiken. Er is geen tijd meer nodig voor op- en afbouw. Je hebt geen opslag- en transportkosten en je kunt de set makkelijk repliceren bijvoorbeeld voor gebruik in het buitenland. Zo kun je ook controle houden over je format.” Er zijn ook grote creatieve voordelen. “In een kleine studio kun je een gigantische ruimte creëren en andersom, sets zijn heel makkelijk te wisselen, je kunt extra virtuele schermen in de set plaatsen en daar aanvullende beelden of data op vertonen en je kunt interacteren met virtuele objecten.” Van Vegten laat dit live zien. Met AR zijn er ook vele nieuwe formats te bedenken.

Op dit moment is NEP bezig met ReLive. Zodra live content herhaald wordt, worden er relevante beelden aan toegevoegd of wordt het beeld gepersonaliseerd. Per regio kan bijvoorbeeld een unieke stream opgenomen worden. NEP maakt onder meer Formule 1 van Ziggo.