Ooyala: Live is the future of video

david muhleFacebook Live wordt een serieuze concurrent voor televisie. Een doodvonnis voor televisie zal het niet zijn, verwacht Ooyala. Maar er zal een enorme shift plaatsvinden: het televisielandschap verandert voorgoed. Zo’n 150 uitgevers als New York Times, Huffington Post en Al Jazeera sloten al een contract met Facebook, waarbij ze door Facebook worden betaald om gebruik te maken van de Facebook livestreamingdienst. Ooyala is Facebook’s partner voor backend en analyses van Facebook Live. David Mühle, Regional Director Northern Europe laat zich uit over de kansen en uitdagingen.

Hij toont de MEVO, een nieuwe camera waarmee bijvoorbeeld vloggers op een heel eenvoudige manier kunnen inzoomen en camerastandpunten kunnen wisselen: een complete tv-studio op zakformaat waarmee livestreaming met zekere kwaliteit voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt. Na Periscope wordt live streaming steeds laagdrempeliger. Iedereen kan zelf gaan uitzenden en dat gaat televisie totaal veranderen, stelt Mühle. We gaan van 1-to-many naar 1-to-1-broadcasting.

De technische uitdagingen zijn groot. Er kan van alles misgaan. Uit onderzoek van Ooyala blijkt technische team in 2011 nog redelijk kalm bleven bij het vooruitzicht op een live uitzending. Nu geeft het merendeel aan zich zorgen te maken of alles goed zal gaan.

Daar staat tegenover dat de kansen ook even groot zijn. Toen de BBC een voetbalwedstrijd ook live streamde bleek eenderde van de 9 miljoen kijkers online te kijken en dat deze groep drie maal actiever was in social media rond het event, dan de normale televisiekijkers. Ooyala noemt ook de Zweedse nieuwsorganisatie Aftonbladet als voorbeeld. Toen deze online ook live shows ging uitzenden ging dat aanvankelijk moeizaam. Er werd geld verdiend toen Aftonbladet rond de shows ook VOD-content ging aanbieden.

Mühle stelt dat de praktijpubliekk ondertussen leert dat de consumer engagement rond een live event kan worden gemaximaliseerd door in een tijdsframe van vier dagen om het event heen on demand-content aan te bieden. Hoe meer de consument zich betrokken voelt, hoe meer mogelijkheden dit biedt voor adverteerders en hoe meer aan content kan worden verdiend.

Mühle biedt een aantal verdienmodellen voor adverteerders, waaronder SSAI ads, advertenties die in de videostream zijn opgenomen en dus niet als advertentie worden herkend. En ook DAI (Dynamic Ad Insertion) waarbij advertenties worden afgestemd op de consument.

Facebook Live is een paradigma in live broadcasting stelt Mühle. Facebook is nu al goed voor 100 miljoen streams per dag. Met Facebook Live wil het bedrijf een start maken met een eigen wereldwijd televisienetwerk met eigen celebrities.

 

David Mühle (Ooyala) @ Mediapark Jaarcongres 2016 from iMMovator on Vimeo.